Jesper René: Kaveret Forklaret - Schuberts svanesang | SpeakerBee
x

Indtast din email og få en påmindelse lige inden Jesper René går live.

Vi deler ikke din mail med andre. Læs evt. vores Privatlivspolitik

Jesper René: Kaveret Forklaret - Schuberts svanesang

Fri, 4 December, 19:00

Fjerde program med pianisten Jesper René har Schubert på spillelisten.

Franz Schubert levede fra 1797 til 1828, og han kom fra den klassiske musikby over dem alle: Nemlig Wien.

Jesper René har i dette fjerde program om Klaveret Forklaret endnu en gæst i studiet. En person med samme lidenskab for klavermusik som han selv, men med en helt anden baggrund. Denne gang er det direktør, arkitekt og klaverentusiast Rune Udi Jørgensen, som tillige er amatørpianist. Vi skal som altid høre vært og gæst tale om denne uges klassiske komponist og lytte til Jesper Renés smukke klaverspil, når han introducerer os for brudstykker af Schuberts mesterværker.

Schubert vides kun at have spillet en eneste gang til, noget der med nutidens briller kunne sammenlignes med, en offentlig koncert. Derfor gik det naturligvis helt galt på grund af sceneskræk. I dag hører man næsten kun musik på officielle koncertsteder. Få blandt publikum spiller selv, og den mere ufrie og formaliserede koncertpraksis fastholder musikken i en stereotyp. Hvordan opfattede publikum denne evigtgyldige musik dengang - og med hvilket publikum er salen besat i vore dage?

Vi skal ud over publikum før som nu selvfølgelig tale om det allervigtigste - nemlig selve musikken. Hvordan er den bygget op, og hvilke sociale og sociolektiske aspekter kan man uddrage af den? Franz Schubert blev kun 31 år og efterlod sig en ufattelig stor og værdifuld musikproduktion. Så meget mere uforståeligt er det, når der går frasagn om hans udstrakte selskabelighed. Jesper René spiller fra, og taler med sin gæst om, den sidste store sonate for klaver; den tredje i den trilogi som kan betegnes som en art testamente, og som henlå i mørke i ti år efter komponistens død. Schubert selv uropførte alle tre sonater ved en timer lang musikaften umiddelbart efter den sidste sonate var færdig. Selv uden sygdomssvækkelse, og 50 gange den dødelige dosis kviksølv i kroppen, er det en lang og udmarvende rejse.

Hør hvordan den endte på fredag den 4/12 kl 19:00 i Klaveret Forklaret på SpeakerBee.

Du kan som altid selv deltage i chatten til højre, hvor du kan stille direkte spørgsmål til værten og gæsten. Husk du kan blive påmindet om live-programmet ved at trykke på den orange knap på billedet ovenfor.


Om programmet:

Jesper René er én af Danmarks mest koncerterende pianister. Han debuterede med Odense Symfoniorkester som solist i 1989, og hans repertoire spænder fra Claude Debussy, Bach til Chopin og andre klassiske værker. Du kan ofte møde ham over hele landet, hvor du kan opleve hans fingre danse hen ad de hvide og sorte tangenter på klaveret, når han spiller for alt fra kirke- til koncertgængere.


Under coronakrisen har Jesper René ikke kunnet komme ud til sit musikhungrende publikum, men hvor der er vilje, er der vej. Derfor har han i stedet tilbudt private koncerter til folk, hvor han kommer hjem i folks private hjem, og de kan holde en lille koncert for venner og familie.

Og nu hopper Jesper René for første gang ud som vært i sit eget program om klassisk musik. Her vil han invitere spændende gæster i studiet, hvor de kommer gennem hver en tone. Du vil også kunne opleve Jesper René spille for dig, da vi har fået et klaver ind i SpeakerBee studiet. Så glæd dig til at lytte og lære med.

Vis mere

Q&A

Stil spørgsmål til speakeren før eller under live eventet. Klik “Synes om” hvis du ønsker svar på et af de andre spørgsmål.

Loading Chat...

Q&A

Stil spørgsmål til speakeren før eller under live eventet. Klik “Synes om” hvis du ønsker svar på et af de andre spørgsmål.

Loading Chat...

Kommende speakers

Tidligere speakers