Coronaløsninger: Om Asiens coronastrategi | SpeakerBee
x

Indtast din email og få en påmindelse lige inden Coronaløsninger går live.

Vi deler ikke din mail med andre. Læs evt. vores Privatlivspolitik

Coronaløsninger: Om Asiens coronastrategi

Tue, 26 January, 19:00

Mange har hørt om “dansen med corona”, men hvor mange ved, at der ligger en strategi bag dette udtryk? Hammer and dance er den blevet kaldt, andre kalder den “undertrykkelsesstrategi”. Men indholdet kommer fra Asien, hvor de har haft stor succes med at holde smitten nede med test, smitteopsporing og isolation.

I sjette episode af Coronaløsninger skal vi derfor høre om den asiatiske model. Professor i klinisk mikrobiologi Niels Høiby fra Rigshospitalet er med i studiet sammen med journalist fra Weekendavisen Søren K. Villemoes og sundhedsordfører fra Radikale venstre Stinus Lindgren.

Undertrykkelsesstrategien kendte man ikke - ifølge den nu pensionerede Kåre Mølbak, som er tidligere direktør for Statens Serum Institut - fra den europæiske værktøjskasse, når man taler om pandemier. Her har man primært haft med influenza at gøre, og man havde ikke oparbejdet et beredskab til at kunne teste, smitteopspore eller den ekstra brug af værnemidler. Asien havde dog konkret erfaring fra tidligere udbrud med Sars og Mers.

Coronakrisen er godt i gang med sin anden bølge. Det er knap et år siden, at hele verden lukkede ned. Men kunne man reelt have gjort som Asien?
I Asien har man også brugt nogle metoder, som vil blive anset som kontroversielle i Vesten. De har brugt mere tvang og mere overvågning, så man kunne fjerne alle smittekæder. Men andre lande i Vesten har også haft succes med versioner af denne model. Både i Australien og New Zealand har man fulgt denne model. Men også Island, Grønland og Færøerne har haft succes. I lande mere sammenlignelige med Danmark kan man se mod Norge og Finland.

Tanken med denne episode er grave ned i, hvad den asiatiske model er, og hvor langt eller tæt på Danmark er fra denne model, og om vi er mere forberedt i fremtiden, hvis der opstår en ny pandemi.

Du kan som altid hos SpeakerBee selv deltage i chatten til højre, hvor du kan stille direkte spørgsmål til gæsterne. Husk du kan blive påmindet om live-programmet ved at trykke på den orange knap på billedet ovenfor.

Om programmet:
Coronaen meldte sin ankomst i november 2019 i Kina. Siden spredte den sig rundt i Asien og efterfølgende til resten af verden. I Europa så vi konsekvensen af at være uforberedt på en smitsom sygdom fra Asien, som først ramte Sydeuropa, men siden spredte sig - med blandt andet skiturister - til Danmark og Norden.

Danmark lukkede ned 11. og 17. marts, og siden har vi ikke haft en normal hverdag. Mange lande har valgt forskellige strategier og forskellige tilgange til at håndtere krisen. Så hvad ved vi efter 9 måneders coronakaos? Gør vi det godt nok i Danmark? Hvordan kan man løse problemerne? Hvilke brancher er berørt? Har brancherne selv nogle idéer til løsningerne på deres udfordringer, men er ikke blevet hørt?
Vi inviterer branchefolk, praktikere, forskere og andre relevante personer ind i et program, der i bedste konstruktive journalistiske facon sætter fokus på coronaløsninger.
Man behøver ikke at være enig, men vi vil prøve at lytte til hinanden.

Vis mere

Q&A

Stil spørgsmål til speakeren før eller under live eventet. Klik “Synes om” hvis du ønsker svar på et af de andre spørgsmål.

Loading Chat...

Q&A

Stil spørgsmål til speakeren før eller under live eventet. Klik “Synes om” hvis du ønsker svar på et af de andre spørgsmål.

Loading Chat...

Kommende speakers

Tidligere speakers